sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Millainen mieli jäi pääsykokeista?

Muutama blogin lukijoista oli halukas kuulemaan miten mun pääsykokeet meni silloin viime viikon tiistaina. Kyseessähän siis tosiaan oli kirjasto- ja tietopalvelualan pääsykoe Seinäjoen ammattikorkekouluun. Mun pääsykokeeseen ilmoittautuminen alkoi 8.45 ja mun lisäksi siellä oli muistaakseni vähän yli 80 hakijaa. Virallisesti pääsykoe alkoi 9.30 ja ensimmäisenä vuorossa oli kirjallinen osio. Meille jaettiin 45 minuutiksi aineisto eteen, joka meidän piti lukea ja saimme sen 45 minuutin aikana tehdä myös muistiinpanoja kyseisestä aineistosta. Vaikka mulla ei oo lukihäiriötä, niin tuo 45 minuuttia aineiston läpikäymiseen tuntui hieman liian lyhyehköltä. Kerkesin toki lukemaan aineiston pariin otteeseen ihan ajatuksen kanssa, mutta muistiinpanoja en kerennyt kirjoittamaan juuri ollenkaan. 
DSC_0419
45 minuutin jälkeen aineisto kerättiin meiltä pois, mutta muistiinpanot saimme pitää loppuajan itsellämme. Eteemme jaettiin uudet paperit, joista löytyi muistaakseni 12-13 oikein/väärin väittämää, jotka liittyivät jollain tapaa lukemaamme aineistoon. Jokaisesta oikeasta vastauksesta sai yhden pisteen ja jokaisesta väärästä vastauksesta lähti yksi piste. Vaikka aineisto itsessään oli mun mielestä melko yksinkertainen ja helppo ymmärtää, oikein/väärin kysymykset olivat melko tarkkoja ja lyhyistä muistiinpanoistani ei ollut oikeastaan mitään apua. En siis oikein osaa arvioida miten tuo oikein/väärin osio meni. Otin kyllä riskin ja vastasin jokaiseen kohtaan silläkin uhalla, että pisteitä lähtee.
DSC_0422
Kirjallisen kokeen toinen ja viimeinen osio oli hieman vapaamuotoisempi ja ehdottomasti sellainen, että se sopi mulle. Tarkoituksena oli siis kirjoittaa 150-200 sanan mittainen aine siitä, miksi juuri kirjasto- ja tietopalveluala olisi minulle sopiva ja mikä minua kiinnostaa siinä. Tästä aineesta pystyy saamaan korkeintaan 8 pistettä. Mulle tuli tässä osiossa ongelmaksi ainoastaan se, että mun aine meinasi mennä yli tuon 200 sanan. Jouduin pariin otteeseen pyyhkimään osaa tekstistä pois, koska siitä olisi muuten tullut aivan liian pitkä. Koko kirjalliseen osioon sai käyttää korkeintaan kaksi tuntia aikaa ja mä käytin koko ajan hyväksi.
DSC_0420
Kirjallisen osion jälkeen alkoi haastatteluosiot. Jouduin tosin odottelemaan melkein kaksi tuntia omaan haastatteluuni pääsyä, koska sukunimeni alkaa p-kirjaimella, joten olin ihan aakkosten loppupäässä. Haastatteluun menoa onneksi nopeutti se, että haastattelut olivat ryhmähaastatteluja ja yhteen haastatteluun meni aina 4-5 ihmistä kerralla. Haastattelu toimi siten, että ensin meidät otettiin sisään yhteen luokkatilaan kymmeneksi minuutiksi, missä jokainen ryhmän jäsen luki lyhyen aineiston ja jälleen kerran sai kirjoittaa muistiinpanoja, jos halusi. Muistiinpanoja ei kuitenkaan saanut kymmenen minuutin jälkeen ottaa mukaan toiseen luokkahuoneeseen, missä meitä odotti viisi opettajaa. Tarkoituksena oli siis ryhmän jäsenten kesken keskustella aineistosta vähintään 15 minuutin ajan ja opettajat eivät saaneet osallistua keskusteluun millään tavalla, he vain tarkkailivat.
DSC_0421
Keskustelut on aina ollu heikkous. Jos koulussa äidinkielen tunneilla on pitänyt keskustella jostain luetusta kirjasta tai jostain vastaavasta, oon menny ihan lukkoon, koska en oo keksiny mitään järkevää sanottavaa. Tää keskustelu meni onneks vähän paremmin, ainakin sain muutaman hyvän pointin sanottua. Mutta silti musta tuntuu, että toistin koko ajan vain itseäni tai sitten vain kommentoin väliin "joo" tai "kuulostaa hyvältä". Muutaman kerran kävi myös sillä lailla, että olin juuri sanomassa jotain, mutta sitten joku muu ryhmän jäsenistä puhui päälle tai kerkesi sanomaan sen asian, mitä meinasin juuri sanoa.
DSC_0423
Kun nyt mietitään miten pääsykokeet meni mun omasta mielestä ihan niinkuin kokonaisuudessaan, niin mun mielestä ihan ok. Tietysti tuossa haastattelu osiossa ois ollu parantamisen varaa aikalailla, mutta mun tätikin sano mulle, että oli hyvä sanoa jotain sinne väliin kuin että olisin istunut vain hiljaa sanomatta mitään. Ja sainhan mä tosiaan ne pari pointtia sanottua. Nyt sitten vain odotellaan tuloksia, jotka julkaistaan tämän kuun 30. päivä, eli melkein kahdn viikon päästä. Jos nyt sattuisi käymään niin, että en saisikaan opiskelupaikkaa ensi syksyksi, mulla on onneksi jo pieni varasuunnitelma, josta en kuitenkaan vielä tänne blogin puolelle kerro mitään. En oo itseasiassa vielä äitillekään maininnut tästä mun varasuunnitelmasta, vaan pidän sen nyt kokonaan vain itselläni.

Olitteko te jossain pääsykokeissa? Miten meni teidän omasta mielestänne? :)

-Sofia

PS. Postauksen kuvat nyt ei millään tavalla liity postauksen aiheeseen, mutta koska meidän omenapuu kukkii nyt tällä hetkellä niin ihanasti, mun oli pakko mennä pari päivää sitten nappaamaan niistä muutama kuva ja lisäsin ne sitten tähän postaukseen :D

6 kommenttia:

 1. Kuulostipa jännältä pääsykokeelta ja ihan erilaisia osioita oli kun mulla :o Mulla meni sairaanhoitajan pääsykoe ehkä hitusen paremmin omasta mielestä ku viittomakielen tulkin :) Jännittää odottaa ihan hirveenä niitä tuloksia D:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis oikeesti tosi kiva lukea sulta postaus sun pääsykokeista! :) Mäkin ootan kauhulla ja jännityksellä tuloksia tän kuun viimenen päivä. Tekis mieli lykätä muutamalla päivällä tulosten kattomista, mutta en siltikään taida malttaa olla kattomatta, hahah :D

   Poista
 2. Kivan kattavasti kerroit! Mullakin on ollut vaan pelkkä koeosuus, joten toi kaikki mui oli ihan uutta mulle :D toivotaan että pääset kouluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijjaa, vähä jännää että tuo haastattelu osuus tuntuu olevan kaikille uusi juttu :D Mun kaverillakaan ei ollu tuota osiota ollenkaan, vain se kirjallinen.

   Poista
 3. Hei! Täällä yksi kirjasto- ja tietopalvelualaa Seinäjoella toista vuotta aloitteleva :D
  Tosi paljon tsemppiä ja toivottavasti pääset! Jos et niin ens vuonna sit vaan uudestaan :)
  Munkin mielestä se kirjallinenosuus oli tosi vaikea. Mut hyvä, että oot ryhmähaastattelussa sanonu väliin just edes jotain, näin oot saanu ainakin välitettyä sen että oot mukana keskustelussa ja kuuntelet toisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai vitsit miten siistiä!
   Nää viimeset pari päivää on ollu ihan kauheita, koska tuntuu että kaikki mun kaverit on saanu jo tietää, että pääseekö ne mihinkään opiskelemaan, mutta mä joudun elämään jännityksessä perjantaihin asti :D Mutta joo, toivotaan parasta, mutta ainahan voi toki yrittää myöhemmin uudestaankin! :)

   Poista