torstai 1. maaliskuuta 2018

Mitä on asmr ja auttaako asmr-videot oikeasti?

Mä mietin pitkään, että miten aloittaisin tämän postauksen kirjoittamisen. Aloitetaan nyt kuitenkin sillä, että kerron mitä asmr oikeasti tarkoittaa. Asmr tulee sanoista autonomous sensory meridian response. Tämä tarkoittaa sitä, että joidenkin äänten kuulemisesta ihminen saa väristyksiä ja hyvän olon tunnetta. Äänet rentouttavat ja niitä kuunnellessa tulee tosi helposti uni. Mä itse kuulun sellaisiin ihmisiin, jotka eivät asmr-videoita katsoessaan saa noita väristyksiä juuri ollenkaan, paria kertaa lukuunottamatta. Syy miksi mä katson ja kuuntelen asmr-videoita on se, että ne saa mut oikeasti rentoutumaan ja ne helpottaa unen saamista.
DSC_0690
Ihmiset saavat noita väristyksen tuntemuksia erilaisista triggereistä (koska katson enimmäkseen englanninkielisiä videoita, en keksinyt tuolle sanalle parempaa suomennosta :-D), joita on mm. kuiskailu, erilaisten esineiden naputtelu, paperin/folion rypistäminen, erilaiset suulla tehdyt äänet, syömisestä syntyvät äänet ja kirjan sivujen kääntäminen. Mulla itsellä toimii parhaiten juuri erilaisten esineiden naputtaminen nopealla tahdilla sekä kirjan sivujen kääntäminen. Ne auttavat mua nukahtamisessa. Oonkin monesti saattanut herätä aamuyöllä siihen, että mun korvissa on edelleen kuulokkeet, mutta niistä ei kuulu mitään :-D

Asmr-videoissa on myös mahdollisuus pelata roolipelejä. Näissä videoissa asmr-artisti harjaa hiuksesi, meikkaa sut tai on kaupassa myyjä. Jotkut tykkäävät näistä roolipeleistäkin tosi paljon, mutta itse en jostain syystä ole koskaan lämmennyt näille. Kannattaa kuitenkin näillekin antaa mahdollisuus!
DSC_0691
Monet katsovat asmr-videoita stressaavina aikoina, kuten silloin kun lukiossa on koeviikko tai ylipäänsä jos koulutehtäviä tulee joka tuutista ulos. Mäkin löysin asmr-videot viime vuonna juuri ennen kirjoituksia, mikä olikin hyvä, koska muuten olisin varmasti tullut hulluksi. Olin toki jo aiemmin kuullut puhuttavan asmr-videoista, mutta pidin niitä jotenkin ihan hölmöinä, enkä edes tutustunut sen erikoisemmin niihin. Silloin viime vuonna vähän ennen kirjoituksia päätin kuitenkin antaa niille mahdollisuuden ja hyvä että annoin.

Asmr-videoita katsotaan ja kuunnellaan yleensä kuulokkeet korvilla, koska silloin äänet kuuluvat parhaiten. Kuten jo tuossa yhdessä vaiheessa sanoinkin, mä tykkään eniten katsoa englanninkielisiä asmr-videoita. Suomalaisiakin asmr-artisteja löytyy kyllä, mutta heidän videoitaan en ole aivan niin paljon katsonut. Monet ovatkin sanoneet että vieraskieliset asmr-videot ovat paljon rentouttavampia juuri sen takia, että sitä kieltä ei ymmärrä aivan niin hyvin kuin omaa kieltään. Siksi suomalaiset asmr-artistit ovatkin melko suosittuja myös ulkomaalaisten keskuudessa. He pitävät suomenkieltä tosi rentouttavan kuuloisena.
DSC_0692
Musta tuntuu, että aika moni suhtautuu asmr-videoihin samalla tavalla kuin mäkin aluksi. Mutta hei, kannattaa oikeasti antaa videoille mahdollisuus, koska saatatte yllättyä positiivisesti, niinkuin mäkin yllätyin! Tähän loppuun mä ajattelin linkata pari mun suosikki asmr-videota, jotka kannattaa ehdottomasti katsoa kuulokkeet korvilla. Kannattaa muutenkin tutustua noihin erilaisiin asmr-kanaviin Youtubessa, mikäli et oo vielä tutustunut. Mä voin luvata, että kaikille löytyy sieltä kyllä jotain, koska noita videoita on tuolla niin paljon!





Tää viimeinen video on ainoa suomenkielinen asmr-kanava, mitä mä tällä hetkellä tilaan. Nämä kaikki videot on eri kanavilta, mutta nämä on ehdottomasti ne mun lempparikanavat, mitä oon tähän mennessä löytänyt. Toivottavasti te saitte tästä postauksesta jotakin uutta tietoa ja innostuitte itsekin tutustumaan vähän paremmin asmr-videoihin. Ihanaa ja rentouttavaa loppuviikkoa just sulle!

16 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus, mukava kuulla tästä aiheesta! Ite saan noita kihelmöintejä kans kirjan sivujen kääntelystä ja siitä, kun joku selaa esimerkiksi puhelinta tai tietokonetta keskittyneesti. Kuulostaa tosi hassulta sanoa tuo ääneen, mutta pitää vain muistaa, ettei ole ainoa tämän asian kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että oli mielenkiintoinen aihe! ♥ Kirjan sivujen kääntämisessä on kyllä jotakin, koska mäkin saan siitä väristyksiä aina silloin tällöin :D Kieltämättä kuulostaa vähän hassulta, mutta tavallaan ihan normaalia!

   Poista
 2. Kiitos tuhannesti vinkistä Sofia ja aion ehdottomasti kokeilla, sillä nukahtaminen on välillä todella vaikeaa. Olen näistä kyllä kuullut, mutta en ikinä edes klikannut yhteenkään videoon.

  Ihanaa viikkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään, toivottavasti tästä postauksesta ja näistä videoista on apua! ♥ Mäkin oon kuullut jo pari vuotta sitten näistä ensimmäisen kerran, mutta tutustuin videoihin kunnolla vasta viime vuonna :D Kivaa viikonloppua sinne ♥

   Poista
 3. Mä kuuntelen pari kertaa viikkoon just tuota ASMR Darlingin videota! En oo koskaan kuunnellut muita ja toi auttaa nukahtamaan :)
  Mä en ikinä kuuntele kuulokkeilla vaan kännykkä on aina toisella tyynyllä ja ääni kuuluu kaiuttimesta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sä oot löytänyt sun suosikin! :) Mä tykkään kaikista ASMR Darlingin videoista, ne on tosi rauhoittavia ja rentouttavia. Mä en oo koskaan kokeillut kuunnella asmr-videoita ilman kuulokkeita, koska oon olettanut koko ajan ettei kaikki äänet kuulu niin hyvin ilman kuulokkeita :D Pitääpäs siis kokeilla myös ilman kuulokkeita!

   Poista
 4. Oi mahtava postaus, täytyy itsekin kokeilla 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Kannattaa ehdottomasti kyllä kokeilla! :)

   Poista
 5. Siis mä en oo koskaan kuunnellut noita! :D Mutta vois joskus kokeilla, kivan kun kerroit tästä blogissasi :) Mä saan kyllä onneksi melko hyvin nukuttua, koska työ ja muut menot väsyttävät. Mutta joskus vois kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä ehdottomasti antaa näille mahdollisuus, koska mäkin yllätyin positiivisesti! :) Mulla on ollut jo pitkän aikaa mielessä, että haluaisin tehdä tästä aiheesta postauksen, mutta se on aina vain jäänyt. Tälle hiihtolomalle otin sitten vihdoin ja viimein tavoitteeksi kirjoittaa ja julkaista tämä :D

   Poista
 6. Tää oli aivan uus juttu mulle mutta ai että, mä rakastuin näihin! Ihanan rentouttavia ❤

  VastaaPoista
 7. Tää kuulostaa niin mielenkiintoiselta! :) Oon monesti harkinnut näiden kuuntelemista, mutta jostain syystä pelkään että pelästyn näissä jotain jos joku ääni tuleekin yllättäen hiukan kovempaa heh... :D

  www.ellileppiniemi.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos yhtään kiinnostaa! :) Mä oon vain pari kertaa törmännyt sellaisiin videoihin, joissa äkkiä saattaa kuulla noita vähän kovempia ääniä, joten niitä on tosi vähän loppujenlopuksi :D

   Poista
 8. Olen koko elämäni ajan saanut ASMR-väristyksiä erilaisissa tilanteissa, ja joskus aloin juttelemaan asiasta sukulaiseni kanssa, ja hän kertoi saavansa myös näitä väristyksiä. En ole tavannut ketään muuta ihmistä, joka olisi aina näitä värähdyksiä saanut, mutta nähtyäni ASMR-videoita tajusin, että tämä juttu on ihan tutkittu, että jotkin ihmiset erityisesti ovat aina saaneet näitä - luonnostaan, ilman videoita.

  Mielestäni videot ovat ihan OK juttu, ja tosi hyvä että ne ovat auttaneet ihmisiä rentoutumaan ja saamaan unen paremmin. Aluksi videot löytäessäni tosin en suhtautunut asiaan todellakaan näin - mielestäni oli ihan tyhmää että joidenkin harvojen ihmisten erityispiirteestä yritetään taas tehdä sellainen "juttu". Nyt kuitenkin olen paremmin ymmärtänyt, millaisia tuloksia videot voivat tehdä myös niihin ihmisiin, jotka eivät ns. "luonnostaan" näitä reaktioita saa. Ihana juttu, että on keino, jolla saa ihmiset rentoutuneemmaksi ja unen paremmaksi! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin muistan joskus ala-asteella saaneeni väristyksiä esimerkiksi silloin, kun opettaja on tullut auttamaan jonkun tehtävän kanssa tai jotain vastaavaa, mutta vasta nyt myöhemmin tajunnut, että ne väristykset liittyivät asmr:aan :D Mä tosiaan suhtauduin aluksi niihin videoihin tosi epäluuloisesti ja huvittuneesti. Luulin, että niistä ei oikeasti ole minkäänlaista apua, mutta kokeilin silti ja onneksi kokeilin! Mä vinkkasin näistä videoista myös yhdelle mun kaverille, jolla on ollut ongelmia unen saamisen kanssa jo jonkin aikaa ja hänellekin nämä videot toivat sen kaivatun avun, mikä on ihan mahtavaa! :)

   Poista