lauantai 25. marraskuuta 2017

Kysymyksiä ja vastauksia opiskelustani

Saitte pari viikkoa takaperin laittaa tähän postaukseen kysymyksiä liittyen mun opiskeluun ja nyt olisi vihdoin ja viimein aika vastata niihin. Sanon jo tässä vaiheessa, että postauksessa on tosi paljon tekstiä! :-D Aioin ensin jakaa tämän postauksen kahteen eri osaan, mutta tulin sitten lopulta siihen tulokseen, että on helpompi vastata kaikkiin kysymyksiin heti kerralla. Suuret kiitokset vielä kerran kaikille kysymyksistä!

Mikä on parasta lasten parissa työskentelyssä?
- Se, että jokainen päivä on ihan erilainen verrattuna edelliseen. Toista samanlaista päivää ei tule, koska päiväkodissakin on aina eri määrä lapsia joka päivä hoidossa. Lisäksi musta on tosi ihanaa nähdä ja seurata kuinka paljon lapset kehittyvät joka päivä.

Mikä sai sut valitsemaan kyseisen alan?
- Olin jo yläasteella TET-harjoittelussa päiväkodissa sekä eskarissa. Siitä asti musta on aika vahvasti tuntunut, että haluan työskennellä tulevaisuudessa lasten kanssa ja kaikenlisäksi oon aina tykännyt lapsista tosi paljon. Aika lasten kanssa kuluu kuin siivillä.

Kauan koulutus kestää?
- Peruskoulusta tullessa kolme vuotta, mutta lukiopohjainen koulutus kestää ainoastaan kaksi vuotta. Saan siis opiskeltua itselleni ammatin kahdessa vuodessa, koska olen suorittanut lukiossa jo matematiikan, äidinkielen, ruotsin, englannin, psykologian, uskonnon ja yhteiskuntaopin kursseja. Periaatteessa pystyisin kai suorittamaan koulutuksen puolessatoista vuodessa, mutta tuo kaksi vuotta on mulle ihan sopiva aika.

Evankelinen opisto kuulostaa kovasti kirkon kanssa yhteyksissä olevalta - onko ja jos on niin millä lailla?
- Joo elikkä siis uskonnollisuus näkyy meidän koulussa/koulutuksessa mm. siten, että joka kuukausi seurakunnan työntekijä tulee pitämään meille aamunavauksen. Lisäksi 10-synttärit ja lastenjuhlat järjestetään yhteistyössä seurakunnan kanssa. Lisäksi yhtenä pakollisena tutkinnonosana on kristillinen kasvatustyö, mikä tarkoittaa sitä, että meidän täytyy mennä työharjoitteluun seurakunnan iltapäiväkerhoon. Koulutuksen jälkeen pystyy sitten työskentelemään joko noissa seurakunnan iltapäiväkerhoissa tai perhekerhoissa.

Missä vaiheessa sun opinnot on nyt - kuinka kauan oot opiskellut, mitä kaikkea oot jo ehtinyt käydä ja mitä on vielä edessä?
- Aloitin viime elokuussa, joten opiskelua on takana vasta muutama kuukausi. Tällä hetkellä opiskelen perhelähtöistä kasvatustyötä ja oon työharjoittelussa päiväkodilla. Perhelähtöisen kasvatustyön opiskelu jatkuu vielä joulun jälkeen ja sen jälkeen siirrymme koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan. Tämän jälkeen seuraakin sitten se kristillinen kasvatustyö. Nämä kolme ovat siis pakollisia tutkinnonosia, jotka kaikkien täytyy suorittaa. Viimeisenä vuonna saamme lisäksi valita kaksi vapaaehtoista tutkinnonosaa opiskeltaviksi. Meille ei ole edes esitelty näitä vaihtoehtoja vielä, joten en yhtään osaa vielä sanoa, että mitä alan noista vapaaehtoisista sitten opiskelemaan.

Mitä tulevan työsi toimenkuvaan kuuluu?
- Eli tosiaan tulevaisuudessahan mä saan sitten työskennellä päiväkodeissa, aamu- ja iltapäiväkerhoissa sekä seurakunnan kerhoissa. Päiväkodissa mun työhön tulee kuulumaan oikeastaan se lapsen perushoito, eli pukeminen, syöttäminen tarvittaessa, vaippojen vaihto, vahtiminen jne. Saan myös suunnitella lapsille erilaisia laulu- ja leikkituokioita. Aamu- ja iltapäiväkerhoissa järjestän lapsille ohjattua tekemistä ennen koulua tai koulun jälkeen. Se voi olla esimerkiksi askartelua tai jotakin tällaista. Jos tulen tulevaisuudessa työskentelemään seurakunnassa lastenohjaajana, tuen lasten kristillistä kasvatusta.
Untitled
Milloin valmistut?
- Tällä tietoa keväällä 2019, ellei sitten mitään mullistavaa tapahdu ja opinnot venyisivät.

Millainen on tavallinen oppituntisi?
- Tuolla on tosi pitkät tunnit. Ensimmäinen tunti alkaa 9.00 ja päättyy 10.30. Jos aikuisopiskelijat on meidän kanssa samalla tunnilla, me istutaan auditoriossa ja kuunnellaan opetusta sekä kirjoitetaan tarvittaessa muistiinpanoja ylös. Nämä päivät ovat kaikista puuduttavimpia, kun koko ajan pitää vain kirjoittaa ja kuunnella. Jos aikuisopiskelijoita ei ole, me tehdään tunneilla tosi paljon ryhmä- sekä paritöitä tai katsellaan dokumentteja, joista meille sitten saatetaan tunnin päätteeksi tehdä kysymyksiä. Ryhmätöinä ollaan mm. suunniteltu eri ikäisille lapsille erilaisia tuokioita sekä tehty mainosjulisteita kuvitteellisia lastentapahtumia varten. Näistä tunneista tykkään kyllä kaikkein eniten, koska niissä on paljon toimintaa. Peruskoulusta tulleet opiskelevat myös ns. "normaaleja" aineita, kuten matikkaa, englantia, ruotsia, äidinkieltä jne.

Koetko opiskelevasi oikeaa alaa?
- Kyllä, todellakin. Oon nyt tosin työharjoittelun aikana huomannut, että pärjään paremmin isompien kuin pienempien lasten kanssa. Oon siis tuolla päiväkodissa tosiaan pääasiallisesti ollut 1-3 -vuotiaiden puolella, mutta aina pariksi tunniksi päivässä siirryn myös 4-5 -vuotiaiden puolelle. Tulevaisuudessa haluaisin siis mieluummin työskennellä isompien lasten kanssa.

Mikä sai sut hakemaan just tohon opistoon?
- Niin hassulta/hulluta kuin tää saattaakin kuulostaa, niin hetken mielijohde. Kesällähän mulla oli siis se tilanne, että olin vailla opiskelupaikkaa, kun en päässyt sosionomiksi. Suunnittelin käyväni avoimen yliopiston kautta joitain kursseja tulevan välivuoden aikana, kunnes äiti ehdotti tällaista vaihtoehtoa. Silloin oli heinäkuun puoliväli ja hakuaika tuonne loppui muistaakseni 21.7. Mulla ei siis todellakaan ollut mitenkään mahdottomasti aikaa miettiä päätöstäni. Heti samana päivänä lähetin hakemuksen menemään, koska halusin kokeilla että sattuisiko mua onnistamaan ja pääsisinkö tuonne. Ja niinhän siinä sitten loppujenlopuksi kävi, että pääsin.

Poikkeaako opiskelu kauheesti esimerkiks lukio-opiskelusta?
- Siis todellakin poikkeaa! Munhan ei tosiaan tarvii mitään lukuaineita enää opiskella, koska oon käynyt ne jo aiemmin lukiossa ja tämän takia mulla ei oo kokeita ollenkaan. Mulla ei oo mitään oppikirjoja, eikä läksyä myöskään (useimmiten) tuu. Kaikki tehtävät mitä me tunneilla tehdään, on suurimmaksi osaksi ryhmä- ja paritehtäviä. Ja tosiaan erona vielä sekin että oppitunnit on paljon pidempiä verrattuna lukioon.

Millaista vapaa-ajan ohjelmaa opisto järjestää opiskelijoilleen, vai onko sitä ollenkaan?
- Aina silloin tällöin opistolla järjestetään leffailtoja, jolloin opistolla asuvat opiskelijat saavat päättää mitä leffaa katsotaan. Lisäksi meillä järjestetään tosi paljon erilaisia peli-iltoja ja välillä niihin on tullut myös lukiolaisia ja raviopistolaisia mukaan. Saattaa olla, että nyt joulun jälkeen järjestetään myös muuta ohjelmaa, mutta tähän mennessä tällaisia juttuja on ollut.
Untitled
Jos sun pitäisi vaihtaa johonkin toiseen alaan, niin mikä se olisi?
- Hain silloin kevään yhteishaussa myös kirjastoalalle, joten varmaankin sitä lähtisin opiskelemaan, jos tämä ala ei yhtäkkiä tuntuisikaan omalta.

Pitääkö sun ostaa koulukirjat & paljonko maksaa?
- Kuten jo aiemmin sanoin, niin mulla ei oo ollenkaan koulukirjoja. Myöskään peruskoulusta tulleilla ei ole mitään kirjoja lukuaineisiin, vaan kaikki tehtävät jaetaan heille monisteilla. Opiskeleminen itsessään on tuolla ilmaista, mutta asuminen maksaa 70€ vuodessa, jos asuu yksin kahden hengen huoneessa, kuten minä. Tuohon 70 euroon sisältyy myöskin aamupala, lounas ja päivällinen. Iltapala pitää kustantaa itse. Tuo on tosi halpa paikka kyllä ja kaikkein parastahan tässä on se, että tuon 70€ saa takaisin itselleen keväällä, mikäli oma huone asuntolassa on moitteettomassa kunnossa. En vieläkään ymmärrä, miten tämä koulutus voi olla näin halpa.

Ootko 100%:n tyytyväinen, että opiskelet just tätä tiettyä alaa?
- Kyllä oon! On jotenkin hassua ajatella, että vielä vähän yli vuosi sitten en ollut ollenkaan varma, mitä haluaisin opiskella.

Onko tosta koulutuksesta minkälaisia mahdollisuuksia lähteä opiskelemaan esim. korkeakouluihin?
- Tavallaanhan kaikki ovet on auki. Mutta siis lähinnä mulla on paremmat mahdollisuudet päästä opiskelemaan sosionomiksi ammattikorkeakouluun sitten tämän koulutuksen jälkeen. Suurin osa kuulemma tekeekin niin, enkä aio olla poikkeus tässä asiassa. Tämän koulutuksen jälkeen on myös mahdollista pyrkiä opiskelemaan yliopistoon lastentarhanopettajaksi, jolloin pystyy toimimaan mm. eskariopettajana. Mutta sosionomi on tosiaan se ammatti, mihin pyrin tämän koulun jälkeen.

Onko teillä kuinka paljon ja minkä mittaisia työharjoittelujaksoja?
- Meillä on kaksi kertaa lukuvuodessa työharjoittelujaksoja. Yksi syksyllä ja yksi keväällä. Peruskoulusta tulleilla nämä työharjoittelujaksot kestävät 7-8 viikkoa, mutta meillä jotka ovat tulleet lukiosta, harjoittelut kestävät 9-10 viikkoa. Tämä johtuu siitä, että kahdella viimeisellä viikolla meidän koulussa opetetaan ainoastaan lukuaineita ja koska me lukion käyneet ollaan jo käyty ne, me päästään aloittamaan aiemmin työharjoittelu. Esimerkiksi tämä nykyinen työharjoittelu päiväkodissa alkoi mulla 2.10. ja kestää 8.12. asti.

Aiotko jatkaa opiskelua tuon koulun jälkeen?
- Tavallaan oon vastannutkin tähän jo näiden muiden kysymysten vastauksissa :-D Mutta siis joo, tarkoituksena olisi vielä jatkaa sitten sosionomiksi tämän koulun jälkeen!
Untitled
Mikä on ollut parassa koulussa? Entä huonointa?
- Parasta on ehdottomasti yhteisöllisyys! Meidän luokalla on vain 8 opiskelijaa, joten meidät on yhdistetty vuotta ylemmällä olevien kanssa. He ovat ottaneet meidän tosi hyvin mukaan joukkoonsa ja ollaan kyllä tosi hyvin päästy tutustumaan toisiimme. Huonointa on se, että tieto kulkee tuolla tosi huonosti henkilökunnan puolesta. Kaikista tärkeistä jutuista kerrotaan vasta viime hetkellä ja se aiheuttaa välillä sitten ylimääräistä stressiä meille opiskelijoille. Tähän siis toivoisin ehdottomasti parannusta.

Onko lastenohjaaja vähän sama asia kuin lastentarhanopettaja?
- Lastenohjaaja on toisen asteen koulutus ja lastentarhanopettaja sitten kolmannen asteen koulutus. Lastentarhanopettajaksi opiskellaan pääasiassa yliopistossa, mutta myös ammattikorkakoulusta on mahdollisuus valmistua lastentarhanopettajaksi mikäli valitsee oikeita kursseja/aineita. Lastenohjaaja pystyy lähinnä työskentelemään esikoululaisten kanssa siten, että järjetää aamu- ja iltapäivätoimintaa, mutta lastentarhanopettaja pystyy opettamaan esikoululaisia. Tässä siis muutamia eroja näiden kahden eri ammattinimikkeen välillä.

Mistä sait kuulla kyseisestä koulutuksesta?
- Äiti tosiaan bongasi tämän koulutuksen netistä ja luin sitten netistä vähän tarkemmin tästä ennenkuin hain tuonne kouluun. Mun kaverin isosisko kävi myös tämän saman koulutuksen aikanaan, joten myös häneltä olin aiemmin kuullut pari sanaa kyseisestä koulusta ja koulutuksesta.

Pystyykö alalla erikoistumaan?
- No tavallaan pystyy joo. Sä pystyt päättämään, että haluatko mennä töihin seurakuntaan vai haluatko työskennellä päiväkoti-ikäisten vai eskari-ikäisten kanssa.

Onko tämä ollut lapsuudenhaaveena jo?
- En varmaan edes lapsena osannut ajatella, että tällainenkin ammattimahdollisuus on olemassa. Ajattelin aina lapsena haluavani eläinlääkäriksi tai balettitanssijaksi :-D

Jos sun mieltä jäi askarruttamaan vielä jokin juttu, niin vastaan vielä kysymyksiin enemmän kuin mielelläni tämän postauksen kommenteissa! :-) Mä alan nyt valmistautumaan Siljan sukulaissynttäreitä varten, jotka pidetään tänään illalla. Uskomatonta, että Silja on jo 10-vuotias! Ihanaa lauantaita kaikille!

20 kommenttia:

  1. Tosi hyvin ja kattavasti vastailtu kysymyksiin! Meidän lukiossa on välillä sama ongelma, että tärkeistä asioista kerrotaan vasta ihan viime hetkellä ja siitä sitten aiheutuu stressiä. No, tuleepahan pientä jännitystä elämään! :D Tuo lasten kanssa oleminen vaikuttaa kyllä niin sun alalta, mitä sua nyt yhtään tunnen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti paljon! :) ♥ Hahah, tuo on kyllä ihan totta, vaikka suurimman osan ajasta tuo tietämättömyys ja viime tingassa tiedon saaminen turhauttaa tosi paljon :/ Ihanaa kuulla, kiitos vielä ♥

      Poista
  2. Olipa mielenkiintoinen postaus! :) Kuulostaa muutenkin tosi mielenkiintoselta tuo koulu ja tosi halpa kyllä! :o Niin ja toivottavasti pääset sitten sosionomiksi tämän koulun jälkeen.:) ajattelisin sen olevan hyvä pohja sosionomin opinnoille. Tosiaan itse olen sosionomi.:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret kiitokset! En kyllä vieläkään ihan täysin ymmärrä/tajua miten tuo voi olla niin halpa paikka. Ollaan monta kertaa mietitty sitä sekä luokkalaisten että sukulaisten kanssa :D Meidän luokanvalvojakin sanoi, että tää koulutus antaa kyllä varmaan aika hyvän pohjan sosionomi opinnoille. :)

      Poista
  3. Oi tää oli mielenkiintoinen! Tää selvensi montaakin juttua mitkä kiinnosti sun alasta ja ylipäätään on hauska lukea millaista opiskelu on eri aloilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, kiva että näistä vastauksista oli hyötyä! :)

      Poista
  4. Niin kiva lukea sun opiskeluista kun ala on mulle ihan vieras! :)

    VastaaPoista
  5. Oli tosi hyvä idea toteuttaa q&a sun opiskelusta! Tää kiinnosti tosi paljon. Kiva jos koet olevas alalla mistä todella tykkäät! :)

    VastaaPoista
  6. Ihanaa kun jo nuorena tietää mihin ammattiin haluaa <3 Tätä oli kiva lukea <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon kyllä siinä mielessä ollu onnekkaassa asemassa, että oon jo noin nuoresta asti tiennyt mitä halua tehdä tulevaisuudessa :D Kiitos ♥

      Poista
  7. Olipa mielenkiintoinen postaus ja hei vitsi miten ihana toi sun kalenteri on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, kiva kuulla, kiitos! ♥ Etin tota kalenteria kissojen ja koirien kanssa vaikka kuinka kauan aikaa, ennenku vihdoin ja viimein löysin Vaasan Suomalaisesta kirjakaupasta alkusyksystä :D

      Poista
  8. Todella mielenkiintoisen postaus, vaikuttaa todella mukavalta! :) huippua että oot löytänyt tuollaisen paikan opiskella, joka tuntuu omalta!

    VastaaPoista
  9. Tosi mielenkiintoinen postaus, oli kiinnostavaa lukea näin paljon sun opinnoista! :)

    VastaaPoista
  10. Olipa todella mielenkiintoinen postaus! Kiinnostavaa lukea toisten ihmisten opiskeluista, kun tossa keväällä olisi jälleen yhteishaun paikka :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti paljon! :) Onnea yhteishakuun, pidän peukkuja että pääset sinne kouluun, mihin haet!

      Poista